13 Temmuz 2011 Çarşamba

Uzak Doğu'da: 26 Haziran, Bangkok- Budizm...
















































































































































































































































































































Kayıp valizimin bunalımı içerisinde Bangkok şehrinin en başta görülesi yerlerini keşfe çıkıyoruz. İlk durak Kraliyet Tapınağı Wat Pho. İçinde altın oturan Buda heykeli yer alıyor. Daha sonra 46 metre uzunluğundaki yatan Buda heykelinin yer aldığı Wat Tramit Tapınağı’na gidiyoruz. Wat Tramit’te konulan kaselere küçük paralar atarak dilekte bulunabiliyorsunuz.
Tapınak içlerinde bulunan kubbeli yapıların her biri anıt mezar. Budizimde ölümden sonra beden yakılıyor ve her bir önemli din adamının külleri bu tapınaklar altına konularak anıt mezar dikiliyor. Wat Tramit’te bunlardan büyüklü küçüklü 90 adet bulunuyormuş.
Ayrıca tapınakların duvarlarında Tayland’daki geleneksel yaşama dair tablolar, kabartmalar ve mozaikten çalışmalar bulunuyor.
Budizmde lotus çiçeği kutsal sayılıyor, tıpkı Buda’yı kurtardığına rivayet edilen fil gibi…
Tapınakların çevresinde, özel turuncu kıyafetleriyle bir sürü Budist rahip dolaşıyor. İçlerinde çocuklar da var, yaşlı başlı amcalar da… Bunlar çocukluklarından itibaren bu hayata başlıyorlar ve toplanan yardımlarla geçimlerini sağlıyorlar. İlerleyen günlerde sabahın erken bir saatinde bunların tapınaklara doğru akın akın gittiklerini gördük. Ayakları çıplak, kafaları traşlı ve omuzlarında tencere görünümlü bir çanta ile. Daha sonra bir tanesi ile fotoğraf çektirmek istedik hemen çantasını açtı. İçi para doluydu, biz de Budist rahiplere küçük bir katkıda bulunduk yardım olarak. Rehberimizin söylediği bir şey de ilginçti, bazen bu rahiplerin çocuk olanları fazlasıyla sevimli olduğundan başlarını filan okşayan oluyormuş ama bu çok büyük bir saygısızlık kabul ediliyormuş, buna dikkat edin diye uyardı.
Bir not, aynı gün içerisinde Wat Pho, Wat Tramit ve Wat Arun Tapınakları’nı gezerseniz uğur getirdiğine inanılıyor… Biz Wat Arun’u Kanal Turu’nda bir durak olarak ziyaret ettik ve böylece kutsal üçlüyü tamamlamış olduk!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder