24 Ekim 2012 Çarşamba

Anlatacak çok şey var: Mesela Balili taksiciler...

Neredeyse tek geçim kaynağı turizm olan bu adada inanılmaz derece turist fırsatçılığı ve tacizi söz konusu. Daha önce de belirttiğim gibi ada sanıldığı kadar küçük bir yer değil, bir yere gitmek için ya çok çok tehlikeli olan mobilet kiralama yoluna başvuracaksınız ya da taksiye bineceksiniz. Taksiye bindiğiniz anda soru yağmuru başlıyor “ne zaman geldiniz, ne zaman döneceksiniz, şuraya gittiniz mi, buraya gittiniz mi, masaj yaptırdınız mı…” Siz de yabancı sempatikliği ile cevaplar veriyorsunuz, örneğin “masaj yaptırmadım” demiş bulunun hemen bir sürü broşür çıkıyor “burada masaj yaptırabilirsiniz, şu kadar indirim var” diyor taksici ya da size sormadan bir alışveriş merkezinin içine kadar sokuyor, burada gez, alışveriş yap diye. Hiç olmadı “yarın sizi 400,000 rupiah karşılığında 12 saat gezdireyim” diyorlar. Aslında cazip bir teklif gibi geliyor, tüm gün boyunca özel araba ve şoför eşliğinde istediğiniz yere yaklaşık 40 dolara gideceğinizi sanıyorsunuz. Ancak bunu tecrübe etmediysem de, tahmin etmek hiç zor değil, tüm gününüz adamın belirlediği rotada, onun anlaşmalı olduğu kahve, ahşap ve gümüş işçiliği atölyelerinde alışverişe zorlanarak geçiyor, gitmek istediğiniz yere ise kah trafiği bahane ederek, kah başka katakullilerle götürmüyorlar.


İlk gün Jim Baran’a gitmek üzere otelin lobisinden çağırdığımız taksi, daha otelin kapısından çıkar çıkmaz arabayı yolun kenarına çekip çekmecesinden broşürleri çıkardı. Masaj salonları, rafting turları, restoran broşürleri… “Tamam bakarız, gidelim” dedikçe dinlemiyor, devam ediyor anlatmaya, şöyle indirim var, böyle indirim var diye. Neyse biz tamam ilgilenmiyoruz, Jim Baran’a diyince, Jim Baran’da anlaşmalı olduğu restoranın içine kadar soktu bizi. Dellenmemek işten değil!

Başka bir tanesi ile üç yere gitmek üzere anlaşma yaptık, adam yolda önce alışveriş merkezlerine oraya buraya bizi zorla sokup ardından çok trafik var yetişemeyiz bahanesiyle sadece bir yere götürdü.

En iyisi bindiğiniz takside sordukları her soruya gittik, yaptık, denedik diye cevap verip zaten bugün son günümüz diye konuşmayı kesmeniz. Benden söylemesi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder