13 Şubat 2013 Çarşamba

Farklı Yönlerimizin Hepsiyle Mutlu Olmak Nasıl Bir Şey?



Bence hayata geliş amacımız, yaptığımız her şeyin bir tek nedeni var: Mutlu olmak/daha mutlu olmak.

Kariyer, para, hırslarımız, sağlığımız, sevdiğimiz insanlar... Hepsinin bize mutluluk, daha çok mutluluk getirmesini beklemiyor muyuz?

Bu aralar uzun uzun "mutlu olmak" üzerinde düşünüyorum. Aklıma gelenler şöyle:

Mutluluk çok daha geçişken ve anlık bir şey; mutsuzluk daha yerleşik, daha kronik.

Mutluluk beceri isteyen bir şey. Sen kendini mutlu etmeyi beceremezsen kimse edemez. O yüzden gözünü açıp kendine bir bakmalı ve mutsuzluğuna engel olmanın yollarını aramalısın. En azından ne iyi gelir bilmeli, mutsuzluğa meylettiğin anda derinlere dalmak yerine silkelenmelisin.

Mutluluk emek isteyen bir şey. Oturup üzerinde uzun uzun çalışmalısın.

Ve mutluluk insan doğasını en belirgin olarak ortaya çıkaran bir kavram bence. Mesela emek sarfetmeden elde ettiklerimizin bir kıymeti yok değil mi, emek sarf etmeden gelen mutluluk ne kadar sürer bu durumda? Maymun iştahlı yaratılmış mıyız? Bak işte mutluluğa, elimizdekilerle, sahip olduklarımızla mutlu olmak yerine sahip olmadıklarımızla mutsuz olmaya daha meyilli değil miyiz? Para ve sağlık varken durup "aman ne mutluyum param var, sağlığım yerinde" demezken yokluklarınla büyük mutsuzluklar yaşamıyor muyuz?



Bugün kitap okurken (daha sonra bahsedeceğim bu kitaptan) başlıktaki cümleyi gördüm: Farklı yönlerimizin hepsiyle mutlu olmak nasıl bir şey? Üzerinde de bu resim... Örneğin derin bir yas halindeyken bile mutluluğu düşünmeliyiz, ona kafa yormalıyız gibi bir anlam çıkardım ben bu cümleden. Ya da ne bileyim oburun tekisin mesela, oturup tabak tabak yedikten sonra mutlu olmak nasıl olur? Trafikte ağzından köpükler saçarak kavga ederken mutlu olmak ne menem bir şeydir mesela?

Bu da bir tek şekilde mümkün bence: Kendini, olanı, olduğu gibi kabul etmekle. Nasıl zor, nasıl... Ama yapabildin mi daha güzel günlerin bizi beklediği kesin!

*Başlığım ve ikinci görsel S*ktir Et-Terapi kitabından, ilk görsel izismile.com sitesinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder